Upskilling, een simpele kwestie van ROI

vrouwen meeting glimlach laptop

Door het gebrek aan de juiste profielen op de arbeidsmarkt, werken steeds meer bedrijven met doorgedreven opleidingen voor de huidige medewerkers. Logisch ook, de kost van maandenlang zoeken naar het juiste profiel ligt vaak hoger dan interne medewerkers de nodige training en coaching sessies geven.

Onderdeel van een carrièreplan

Upskilling hoort tot het carrièreplan bij succesvolle bedrijven. Zo simpel is het. De tijd dat werknemers ‘het maar moeten vragen’ is voorbij. Een consistent plan voor je medewerker levert alleen maar voordelen op. De werknemer krijgt kansen, perspectief en variatie. Jij krijgt er continuïteit, verhoogde retentie en een sterker team voor in de plaats.

Als we allemaal langer moeten werken, moeten we er ook voor zorgen dat de jobinhoud interessant en uitdagend blijft voor onze medewerkers. Ze moeten ook mee blijven met de technologische vooruitgang in hun job en kunnen anticiperen op situaties waar technologie beter wordt in hun job dan zij vandaag. Opleidingsplannen en upskilling horen bij het traject van je medewerkers. Als je ze wil houden toch. 

Een simpele kwestie van ROI

Stel, je werft een nieuwe medewerker aan met een skillset dat ontbreekt binnen het bedrijf. De zoektocht een aanwerving kost geld. De inwerkingstijd in het bedrijf, cultuur, producten en diensten kost nog meer want de productiviteit van de nieuwe medewerker is bij de start lager.

Vaak is het pas na enkele weken of maanden dat de investering begint te renderen. 

Bij een bestaande medewerker ligt dat anders. Niet alleen zal hij of zij sneller zijn nieuwe kennis kunnen implementeren, ook de tevredenheidsgraad van de medewerker zal stijgen. Het geeft hen een boost en levert voor jou extra toegevoegde waarde op.

Natuurlijk kan je niet alles opvangen met upskilling en moet je soms extern talent aantrekken. Maar hou het in elk geval wel in je gedachten. Je wint er een tevreden medewerker en sneller resultaat mee. 

Waar te beginnen?

Zowel werkgever en werknemer bekijken wat ze nodig hebben, wat de mogelijkheden zijn en hoe zo’n plan ingevuld moet worden. Daarbij moeten de juiste vragen gesteld worden: kunnen we opleiden on the job? Welke opleidingen zijn er bijvoorbeeld relevant? Zijn er scholen die hierbij kunnen helpen? En hoe kan HR hier de leiding in nemen?

De ene opleiding is ook de andere niet, en het is zeer belangrijk om in te zetten op opleidingen die ook een tastbare meerwaarde opleveren in de praktijk. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever.

Bij Effectis helpen we vanuit onze brede expertise om heel gericht upskilling-trajecten uit te zetten. Voor specifieke behoeften, maar ook als een onderdeel van het algemene personeelsbeleid. Van management training tot coaching of specifieke opleidingen voor knelpuntberoepen.

Contacteer onze Business Managers voor meer info.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!