HR-uitdagingen in kmo’s: 3 essentiële stappen naar succes

Vandaag worden kmo’s geconfronteerd met diverse HR-uitdagingen. Deze uitdagingen kunnen de groei en het succes van een onderneming aanzienlijk beïnvloeden. HR-experte Delphine geeft aan welke drie uitdagingen het vaakst voorkomen en hoe je deze kunt aanpakken.

1. Professionalisering van HR

De eerste en grootste uitdaging die naar voren komt, is de nood aan professionalisering binnen HR. Veel zaakvoerders zien hun bedrijf snel groeien, maar missen vaak de kennis en tijd om deze groei op HR-vlak deftig te begeleiden. Je HR professionaliseren is essentieel om deze groei te ondersteunen en duurzaam te maken.

Ons advies? Experimenteer eerst door outsourcing uit te proberen. Zo kan je bepalen hoeveel uren of dagen iemand aan HR spendeert in jouw organisatie. Dankzij die externe expertise die je binnentrekt, zorg je voor een stevige fundering waarop jouw bedrijf verder kan bouwen.

Merk je dat die persoon werk heeft voor slechts 1 dag per week, zit je goed met externen. Zie je dat het richting 4 of 5 dagen gaat, bekijk dan of het mogelijk is om iemand vast in dienst te nemen.

2. Omgaan met arbeidskrapte

Hoe trek je talent aan en zorg je dat het in huis blijft? Een veelgestelde vraag door ondernemers!

Bekijk eerst eens hoe het staat met de fundamenten van je HR-huis voor je investeert in een hippe pingpongtafel in de cafetaria.

Een fair arbeidsreglement en een juist contract zijn het begin van alles. Een correcte en stipte uitbetaling van de lonen zou daarnaast een evidentie moeten zijn. Helaas loopt er toch vaak nog wel wat fout. Deze harde kant van HR beschouwen we bij Effectis als het fundament waarop al de rest gebouwd wordt.

JCI HR in Groeibedrijven 21022024

Daarna volgen de pijlers zoals rekrutering, ontwikkeling en people management. Zeker het stuk rond performance is hierin belangrijk, om toch minstens één keer per jaar in een gestructureerd gesprek bevragen waar je medewerkers naartoe willen.

Pas als die funderingen en pijlers juist staan, volgt het dak: cultuur, waarden en alles wat sfeer en omgeving is. Uiteraard moet dat ook goed zijn, maar dat is pas het laatste deel dat je in orde zet.

3. Identificeer onderliggende problemen

Het blijkt dat veel zaakvoerders wel aanvoelen dat er een probleem is, maar niet exact kunnen duiden waar de schoen wringt. Het is zó belangrijk om een helder beeld te hebben van de huidige situatie binnen je bedrijf. Een externe HR-partner kan hier als klankbord dienen, om niet alleen de problemen te identificeren, maar ook concrete oplossingen aan te reiken.Deze drie uitdagingen aanpakken, vraagt een proactieve en strategische benadering van HR. Door te investeren in de professionalisering van HR, actief om te gaan met arbeidskrapte en problemen duidelijk te identificeren, leg je de basis voor een succesvolle toekomst van jouw kmo!

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!