HR in onzekere tijden

Als ondernemer weet je als geen ander dat het runnen van een bedrijf gepaard gaat met ups en downs. Soms is er economische meewind en soms is er tegenwind.

In onzekere tijden is het belangrijk om je als zaakvoerder bewust te zijn van de uitdagingen die jouw bedrijf parten kunnen spelen, en vooral hoe je die best het hoofd biedt. Een strategisch HR-beleid speelt hierin een cruciale rol!

Durf zeggen dat het moeilijk gaat

Sommige mensen verlaten het bedrijf wanneer ze aanvoelen dat het minder goed gaat. Ze handelen dan vooral vanuit een onzekerheid omdat ze niet weten wat er gebeurt. Daarom is open communicatie essentieel!

Het maakt een verschil wanneer er een plan en bewustzijn is bij het management over de onzekere tijden waar de organisatie op dat moment voor staat. Zorg niet alleen dat de beslissingen duidelijk zijn, maar licht ook de motivatie toe en toon dat je de kwestie langs alle kanten hebt bekeken. Verplaats je ook in de schoenen van jouw medewerkers; probeer de situatie vanuit hun standpunt te bespreken.

Klinkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet! Door je kwetsbaar op te stellen en toegankelijk te zijn, bouw je aan vertrouwen en samenhorigheid binnen je organisatie. Verstop je dus niet in je kantoor maar loop rond en spreek je mensen aan. Zowel individueel als in groep.

Leg slimme prioriteiten

Net op momenten dat het moeilijk gaat, kan het extra lonen om te investeren in jouw personeel. Gezien budgetten schaars zijn op momenten van bezuinigen, ga je best creatief aan de slag. Investeren hoeft ook niet altijd met geld te zijn. Tijd is op zo’n momenten minstens een gelijkwaardige investering.

Openstaande vacatures, grote teambuildings of loonsverhogingen, … Je stelt dat alles best even uit. Werk een duidelijk plan uit met wat wel of niet kan, en communiceer daarover naar jouw medewerkers. Vertel ook wat je niet weet. Niemand verwacht dat zijn werkgever alwetend is, wel dat hij eerlijk en transparant is.

Schrap niet alle HR-activiteiten, maar leg slimme prioriteiten. Functioneringsgesprekken geven je medewerkers de kans om hun bezorgdheden, prestaties en opleidingsnoden te bespreken. Een teambuilding kan je downsizen indien nodig maar behoud op zijn minst de kern: breng je mensen bijeen voor een leuke activiteit, laat hen verbinden met elkaar en de organisatie. Op die manier houd je de verbondenheid en motivatie hoog.

Focus op missie en cultuur

Het is verleidelijk om de focus volledig te leggen op het blussen van brandjes, toch is het net in tijden van crisis belangrijk om uit te zoomen en de puntjes terug op de i te zetten wat betreft jouw missie, visie en waarden.

Deze elementen zijn de lijm die je team bijeenhoudt, zorgen voor richting en motiveren je medewerkers om zich achter een gezamenlijk doel te scharen. Net wat je nodig hebt wanneer de boel onder spanning staat.

Het versterken van je bedrijfscultuur en -waarden moet dus een doorlopende prioriteit zijn.

Soms is ontslag onvermijdelijk

Indien ontslagen onvermijdelijk zijn, is het belangrijk om deze op een menselijke manier aan te pakken.

Ga voor klare taal, en wees transparant over de redenen en betrek het in het bredere plan van de onderneming. Zorg voor een positief mogelijk afscheid en bied waar mogelijk ondersteuning aan in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Duidelijke communicatie naar de overblijvende medewerkers over de toekomst is hierbij ook van groot belang: kunnen ze nog meer ontslagen verwachten?

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!