5 tips om een hoog ziekteverzuim aan te pakken

Absenteïsme is een uitdaging waar veel zaakvoerders en HR-medewerkers mee geconfronteerd worden. Het ziekteverzuim stijgt elk jaar. Op de vraag van 1 miljoen van “hoe voorkom je ziekteverzuim?” hebben we jammer genoeg geen pasklaar antwoord. Wél enkele tips die je kunt toepassen.

Begrip is essentieel

Er is één iets dat je zeker niet mag vergeten: toon begrip voor elke situatie.

Veel mensen die ziek thuiszitten, zijn écht ziek. Hen wil je niet onnodig belasten met je maatregelen.

Maak daarom een duidelijk onderscheid tussen wie echt ziek is en wie zonder aantoonbare reden afwezig is. Dat onderscheid wordt makkelijker zichtbaar als je inzet op contact en communicatie tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid.

1. Terugkomgesprekken

Plan een gesprek in met iedereen die terugkeert na ziekte. Dat kan je als werkgever zelf doen of overlaten aan HR of teamleaders in grotere organisaties. Gebruik het gesprek om oprecht te checken hoe het gaat met de werknemer, zonder met de vinger te wijzen. Dit informele gesprek kan veel waardevolle informatie opleveren!

Respecteer altijd de privacy van je medewerkers. Niemand is verplicht om de reden van afwezigheid te delen. Vraag of je iets kunt doen om te helpen en waar er ruimte is voor ondersteuning of verbetering. Als je de reden van afwezigheid kent, kun je nagaan of het werkgerelateerd is en of je de werkplek kunt aanpassen om herhaling te voorkomen.

Continu verkouden zijn in de winter komt misschien door een tochtgat vlakbij. Steevast werknemers die de griep hebben? Misschien verspreidt de airco doorheen de winter te veel bacteriën. Net hetzelfde met rugklachten: wie weet kan je iets wijzigen aan de werkpost of bureaustoel.

2. Goede relatie met de arbeidsgeneesheer

Een goede band met de arbeidsgeneesheer is cruciaal. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan de arbeidsgeneesheer helpen met aanpassingen op de werkvloer. Ook de externe preventieadviseur kan ergonomische adviezen geven om ziekteverzuim te verminderen.

  1. Situatie: een medewerker in een productieomgeving heeft rugklachten en kan geen hele dag meer kan rechtstaan aan de band.
  2. Oplossing: de band verlagen in hoogte, en een hoogzitstoel aanbieden om aan te werken.
  3. Resultaat: de hele werkplek wordt aan die persoon aangepast zodat hij terug aan de slag kan. Dat gebeurt met weinig extra moeite vanuit de organisatie én je krijgt er bovendien iemand terug mee aan het werk die nu opnieuw waarde creëert voor de onderneming. Een win-win.

3. Aandacht voor mentale problemen

Burn-out, bore-out en stressklachten zijn serieus.

Geef leidinggevenden een opleiding zodat ze deze signalen vroegtijdig herkennen en kunnen ingrijpen. Medewerkers beseffen soms zelf niet dat ze over hun grenzen gaan of durven dit niet toe te geven. Het is essentieel om oog te hebben voor mentale problemen.

4. Zeg “vaarwel” aan controledokters

We zijn geen voorstander voor medische controles door controledokters omdat dit vaak een gevoel van wantrouwen wekt bij echt zieke medewerkers. Besteed het geld dat je aan deze dokters uitgeeft liever aan het sensibiliseren of voeren van gesprekken.

Een controledokter kan je overwegen als je twijfelt aan de oprechtheid van de afwezigheid, maar dat moet niet de norm zijn. omdat er daar zelden iets uitkomt.

5. Let’s talk about it

Medewerkers zijn zich vaak niet bewust van de impact van hun afwezigheid op de organisatie. Bespreek daarom de gevolgen van afwezigheid openlijk. Vermeld bijvoorbeeld hoeveel medewerkers er de afgelopen maand ziek waren en welke impact dit had op de omzet, de planning en het team. Dat helpt om bewustzijn te creëren zonder te wijzen.

Sommige bedrijven koppelen ziekteverzuim aan de CAO 90-bonus via de Bradford factor (meet het totale aantal ziektedagen per medewerker). Hiermee geef je een hogere bonus aan zij die het minst lang afwezig zijn door ziekte.

Dat raden we af! Ziekte ligt vaak buiten de controle van de medewerker. Het is beter om gesprekken te voeren met medewerkers die meerdere jaren pech hebben gehad, dan hen te straffen.

Conclusie

Je ziekteverzuim verlagen is een werk van lange adem. Vandaag iets toepassen, zal niet meteen alle afwezigheden door ziekte oplossen. Toch zijn alle beetjes goed!

Heb je hulp nodig bij het uitwerken van zo’n beleid? Contacteer ons gerust om even te sparren over de mogelijkheden.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

De beste HR-insights rechtstreeks in je inbox?