4 keer sneller vacatures invullen met AI

In meer dan 65% van de Belgische bedrijven blijven één of meer vacatures langer dan zes maanden openstaan. Voor andere vacatures stromen de reacties binnen. In elke situatie is het aanwervingsproces tijdrovend en duur. Diverse AI-toepassingen binnen HR brengen hier verandering in.

De zoektocht 

Talent is er, het is een kwestie van ze te vinden. AI (Artificial Intelligence) maakt de zoektocht net iets eenvoudiger. Door platforms en tools te gebruiken die gebaseerd zijn op AI, doorzoek je snel en gericht alle online vacaturebanken, socialemediaplatformen en professionele netwerken. De tools leggen de link tussen de jobvereisten en de kandidaatprofielen. Zo detecteer en contacteer je snel potentiële kandidaten. 

Eerste screening 

Stel, een vacature van CCO krijgt 87 sollicitaties inclusief cv en motivatiebrief. Leuk op het eerste zicht, want het bedrijf blijkt een graag geziene werkgever. Echter, het identificeren van de meest geschikte kandidaat uit deze stapel cv’s is geen evidentie. In meer dan 65% van de Belgische bedrijven blijven één of meer vacatures langer dan zes maanden openstaan. Voor andere vacatures stromen de reacties binnen. In elke situatie is het aanwervingsproces tijdrovend en duur. Diverse AI-toepassingen binnen HR brengen hier verandering in. Tijd voor AI! Geavanceerde Applicant Tracking Systemen (ATS) uitgerust met AI-algoritmen kunnen cv’s, sollicitatiebrieven en andere relevante documenten analyseren om kandidaten te selecteren op basis van vooraf bepaalde criteria. Hierdoor vermindert de tijd die recruiters aan de eerste screening besteden en kunnen ze zich direct richten op de meest veelbelovende kandidaten. 

Videoscreening 

Het eerste gesprek met een kandidaat gebeurt steeds vaker digitaal. Een hele tijdswinst voor recruiters maar het maakt het contact ook net iets minder persoonlijk. AI-tools helpen werkgevers om kandidaten beter te beoordelen vanop afstand. Zo kan je ze inzetten om de lichaamstaal, woordkeuze en antwoorden van een kandidaat tijdens een videogesprek te analyseren. Het resultaat van de AI videoscreening geeft dus extra info en kan een buikgevoel of conclusie onderbouwen. 

Procesautomatisatie 

Naast het screenen van kandidaten, kan AI ook helpen om met meer kandidaten tegelijk te communiceren. AI-gebaseerde chatbots kunnen met kandidaten in gesprek gaan, veelgestelde vragen beantwoorden, basisgegevens van kandidaten verzamelen en informatie verstrekken over het bedrijf en openstaande vacatures. Hierdoor verzamel je dus meer data op een kortere tijd en vul je openstaande vacatures sneller in met de juiste kandidaat. 

AI-ontwikkeling gaat razend snel, ook binnen HR. AI is nu al waardevol om vacatures sneller en correcter in te vullen. En dat zal in de nabije toekomst niet veranderen, integendeel. AI en HR zijn een waardevolle combinatie in elk bedrijf.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!