Reflectie

Hoeveel bedrijven ken je die een boekhouder zoeken? Veel waarschijnlijk. En hoeveel hanteren als enige selectiecriteria “Hij/zij moet wat met cijfers kunnen werken”? Inderdaad, geen enkel. Het betere cijferwerk – belangrijk voor de groei van je organisatie – vraagt iemand met expertise en ervaring. 

Vreemd genoeg geldt de logica van expertise en ervaring voor sterke resultaten veel minder voor het invullen van een HR-functie. En dat terwijl HR vandaag één van de belangrijkste groeimotoren van een bedrijf is. Ondernemingen nemen nog te vaak genoegen met iemand die “goed is met mensen” en “vlot kan praten”, om dan de memorabele woorden te poneren “HR kost alleen maar geld. Het doet niets voor mijn bedrijf”. 

Echt?! 

De afgelopen 15 jaar zag ik gelukkig al een en ander veranderen. Bedrijven beginnen te beseffen dat ze een onderbouwd HR-beleid nodig hebben om gemotiveerde medewerkers aan te trekken en te behouden. Dat ze écht succesvol zijn en blijven als ze een goede werkgever zijn. En met goed bedoel ik niet het creëren van een gouden kooi waardoor mensen willen maar niet kunnen vertrekken, wel ervoor zorgen dat medewerkers gemotiveerd zijn, achter de visie staan van het bedrijf en niet wíllen vertrekken.

Dat doe je dus niet door gigantische lonen te betalen, maar wel door een bedrijfscontext uit te bouwen met een sterk HR-beleid. 

De boutade dat zoiets enkel voor de grote bedrijven is, kan ook de vuilbak in. De war for talent is er voor iedereen, dus ook voor kmo’s. Wil je als kmo gemotiveerde medewerkers aantrekken en vermijden dat grote spelers jouw beste medewerkers weghalen? Pak dan je HR-beleid vast, alsjeblieft. 

Het kan. Sterker nog: het moet. 

Uiteraard weet ik ook wel dat je als kmo-zaakvoerder 1.000 andere dingen te doen hebt die ook dringend zijn. Je bent vast ook geen HR-expert. De oplossing om iemand aan te trekken voor een voltijdse HR-functie kost dan weer veel geld. En één iemand vinden die alle topics van sociaaljuridisch tot payroll en rekrutering kan opnemen, is ook geen evidentie. 

Weet dat daar bedrijven zoals Effectis voor zijn. Een onderneming die, waar nodig, kmo’s ondersteunt in hun HR-beleid. Intensief als HR-partner, ad hoc of ondersteunend voor één of meerdere onderdelen. Met snelheid en focus op HR om snel tot kwalitatief resultaat te komen voor je bedrijf. 

Voor het toekomstig succes van je bedrijf én je medewerkers. 

Doe het zelf, besteed het uit, werf iemand aan, … 

Wat je ook doet, pak het vast. 

Alsjeblieft. 

Olivia Gedelegeerd bestuurder Effectis

Lees meer!

Recruitment meets marketing

Recruitment meets marketing

Dompel je onder in de synergie tussen marketing en rekrutering. In dit webinar onthullen Bo en Jade hoe recruiters, zelfs zonder marketingachtergrond, de kracht van marketing kunnen benutten.

Lees meer →

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!