Sociaaljuridische HR-updates

In een steeds veranderende arbeidsmarkt is het essentieel voor kmo’s om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op sociaaljuridisch vlak.

Tijdens onze infosessies van maart 2024 hebben we diverse actuele thema’s behandeld. Vijf daarvan moet je als zaakvoerder of HR-verantwoordelijke zéker op je agenda zetten!

1. Elektronische controlekaart

Bedrijven in tijdelijke werkloosheid gebruiken controlekaarten C3.2A. Momenteel is de elektronische controlekaart nog geen verplichting, maar we raden sterk aan om dit in je onderneming te introduceren.

Ontdek stapsgewijs de voordelen van gebruik, raadpleging, wijzigingen en versturen. Enkele van die voordelen:

  • Versnelt de verwerking van de gegevens en de betaling aan de werknemer
  • Minder kans op fouten
  • Draagt bij aan efficiëntiewinsten binnen HR

2. Federal Learning Account (FLA)

Het Federal Learning Account stelt kleinere werkgevers in staat om na te denken over jobrelevante opleidingen voor hun medewerkers.

Hoewel de start traag was, biedt het plannen en investeren in de toekomstige vaardigheden van jouw team enorme voordelen voor zowel werknemer als werkgever. Eens een opleidingsplan is gemaakt, investeer je als werkgever resultaatgericht in de toekomstige vaardigheden van medewerkers.

Doen!

3. Bonussen als verloningsvorm

Het ontbreekt HR niet aan mogelijkheden om allerhande bonussen als verloningsvorm toe te passen.

Ondanks de aantrekkelijke nettovoordelen van de winstpremie, blijft deze verloningsvorm relatief onbekend. Volgens Acerta kregen in 2023 slechts 15 op 1.000 bedienden een winstpremie, terwijl het netto dubbel oplevert tegenover een individuele bonus.

Effectis helpt je graag met de implementatie van deze bonus. Krijg zo een extra troef als aantrekkelijke werkgever! Contacteer hier onze business managers.

4. Geanonimiseerde cv’s

Hoe vul je sneller openstaande vacatures in? Door niet te focussen op iemands geslacht, leeftijd, huidskleur of naam bij sollicitatie.

Je zoekt waarschijnlijk al lange tijd naar geschikte kandidaten en vindt ze maar niet. Een snellere én betere aanwerving krijg je door geanonimiseerde cv’s in te zetten.

Zo maak je een objectieve beoordeling op ervaring, opleiding, talenkennis, aanwezige soft skills, bewezen resultaten, … en laat je je niet beïnvloeden door persoonsgebonden eigenschappen.

Klaar voor de grote stroom aan extra sollicitanten?

5. Employee experience

Niet zozeer een sociaaljuridisch puntje maar toch belangrijk: de employee experience krijgt onterecht minder aandacht dan de customer experience. Nochtans mag je de ervaring van sollicitant naar werknemer niet onderschatten!

Vaak zijn werkgevers onvoldoende voorbereid op de start van een nieuwe medewerker. Wanneer een concreet onboardingsplan of een warm welkom ontbreekt, is het geen verrassing dat het behouden van talent een uitdaging wordt. Zeker in een competitieve arbeidsmarkt.

Schrijf daarom een proces uit hoe onboarding in jouw bedrijf verloopt en wie hiervoor verantwoordelijk is. Enkele zaken die je hierin kunt opnemen:

  • Onthaalbrochure
  • Welkomstmoment met de collega’s
  • Rondleiding
  • Peter- of meterschap
  • Te volgen opleidingen
  • Feedbackgesprekken

Zo onthaal je elke nieuwe collega op dezelfde manier en zorg je ervoor dat ze zich sneller thuis voelen.

Wil je voorop blijven in HR?

Neem nu actie en laat je door Effectis begeleiden naar een toekomstbestendig HR-beleid. Samen bouwen we aan een organisatie die groeit dankzij talent dat zich thuis voelt, ontplooit én aan boord blijft.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor updates over de komende sessies, en ontdek hoe je jouw HR-strategie naar een hoger niveau tilt.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!