Federal Learning Account: de toekomst van opleidingsbeheer

Vanaf 1 april 2024 is elke werkgever verplicht om alle individuele opleidingen te registreren in een nieuwe digitale databank, het Federal Learning Account (FLA).

Deze verplichting komt voort uit de arbeidsdeal van 2022.

Doel? De Belgische opleidingscultuur versterken door medewerkers duidelijk inzicht te geven in hun opleidingsrechten.

Praktische implementatie

Op 1 juni was het officiële startschot van de FLA, waarna je tot 30 november de tijd hebt om alle opleidingen van 2024 te registreren.

Hoeveel opleidingsdagen?

Het aantal opleidingsdagen is afhankelijk van het arbeidsregime van de werknemer, de ondernemingsgrootte en sectorale afspraken. Lees hier onze blogpost over dat aantal.

Voor het grootste paritair comité, PC 200, variëren de regels van 4 collectieve opleidingsdagen voor kleinere ondernemingen tot 5 individuele dagen vanaf 2028 voor grotere bedrijven.

Verplichtingen werkgevers

Het Federal Learning Account bevat belangrijke informatie zoals

  • identiteitsgegevens van werknemers
  • arbeidsregime
  • aantal opleidingsdagen waarop ze recht hebben
  • openstaande saldo hiervan
  • details van de gevolgde opleidingen: beschrijving, duurtijd, datum, status (gevolgd of niet), type (informeel of formeel), …

Als werkgever ben je verplicht om deze gegevens elk kwartaal te registreren. Sigedis, de organisatie verantwoordelijk voor het beheer van het FLA, vult ze verder aan. Als werkgever moet je ook die extra informatie verifiëren en aanpassen indien nodig (zoals het e-mailadres).

Conclusie

Er is héél wat extra administratie.

Op federallearningaccount.be vind je handleidingen, inhoudelijke en technische informatie en een FAQ.

Ervaar je moeilijkheden? Bij Effectis kunnen we jou in-house ondersteunen om aan de verplichtingen te voldoen.

Toegang

Op basis van bovenstaande info berekent Sigedis het totale opleidingskrediet van werknemers en maakt dit overzichtelijk in het FLA, die je medewerkers kunnen bekijken via mycareer.be.

Sigedis stuurt ook jaarlijks hun informatie via de eBox.

Waarom is FLA belangrijk?

De federale regering stimuleert ondernemingen en werknemers om te blijven investeren in opleidingen. Medewerkers die blijven leren, zorgen mee voor innovatie en groei. En dus ook voor jouw bedrijf!

Een effectief opleidingsbeleid is dus niet enkel een wettelijke verplichting, maar zorgt ook voor retentie en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Al ligt de bal in het kamp van je werknemers om daar ook effectief op in te gaan.

Het Federal Learning Account biedt een gecentraliseerd overzicht van de opleidingen die een werknemer heeft gevolgd, waardoor:

  • bedrijven doelgericht kunnen investeren in relevante opleidingen voor hun medewerkers (talentontwikkeling)
  • medewerkers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen, wat hun inzetbaarheid binnen én buiten het bedrijf verhoogt
  • werknemers zich gesteund voelen in hun professionele groei, wat zorgt voor een grotere betrokkenheid en zodat je verloop voorkomt

Workshop

Ben je geïnteresseerd in een workshop rond FLA? Laat het ons weten via dit formulier. Bij voldoende interesse informeren we je over de praktische details van de uitvoering.

Partner in opleidingsbeheer

Bij Effectis begrijpen we de waarde van een sterk opleidingsbeleid. Wij helpen onze klanten bij het ontwikkelen van opleidingsplannen, zodat ze gericht kunnen investeren in de vaardigheden van hun team.

Ook bij het implementeren van het FLA ondersteunen we bedrijven, inclusief het registreren en beheren van opleidingsgegevens.

Nood aan zo’n partner? Contacteer onze Business Managers voor meer info!

Lees meer!

Het mobiliteitsbudget: the do & don’ts

Er is al veel gezegd en geschreven over het mobiliteitsbudget: een mogelijkheid om je wagenpark echt te vergroenen, een imagobooster, een onderdeel van je employer branding strategie,…. Maar wat vang je er mee aan als kmo?

Lees meer →

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!