De zin en onzin van assessments

Steeds meer bedrijven werken met assessments voor teams en aanwerving. Maar wat is het juist en wanneer is het nuttig?

What’s in a name?

Assessments zijn diepgaande analyses van medewerkers en potentiële kandidaten op vlak van persoonlijkheid en beroepsmatige capaciteiten. Het zijn dus evaluaties om te kijken hoe iemand is als mens, wat hij of zij kan, wat hij of zij graag doet, ambieert… kortom, ze geven een duidelijk beeld van wie iemand is en wat het potentieel is van die persoon in je bedrijf.

Nuttig? Meestal wel!

Wanneer je iemand aanwerft, steek je daar tijd en middelen in. Ontdekken na 5 maand dat de persoon toch niet kan aarden in het bedrijf of toch minder capabel was dan ingeschat, in voor iedereen een spijtige zaak. Het kost niet alleen geld, het houdt ook de groei van je team en je bedrijf tegen. Iets wat je toch liever wil vermijden.

Assessments geven een duidelijk beeld van de persoon. Je kan als zaakvoerder of HR-manager veel beter inspelen op de eventuele werkpunten en je opleidingsplan hierop afstemmen. Toch is een assessment niet altijd de moeite. Voor zeer operationele profielen met een helder afgelijnd takenpakket is vaak een standaard sollicitatiegesprek en eventueel meeloopdag even effectief. 

Maar zit je dus met een eerder generalistisch profiel, managementrol of nieuwe functie? Dan is een assessment vaak wel op zijn plaats. Het is een investering voor aanwerving maar betaalt zich nadien dubbel en dik terug.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

Krijg onze nieuwsbrief!