Wat hockey ons leert over de kracht van een team

Kate Richardson-Walsh, een naam om te onthouden. Ze inspireerde een zaal van 300 luisteraars, op het Talent Enablement Congres van Intuo. Iedereen hing aan haar lippen, het werd er muisstil. Haar emotioneel verhaal over hoe haar hockeyteam de gouden medaille behaalde op de Olympische Spelen in 2016 liet niemand onberoerd.

Dat je elkaar maar beter goed kent als een team om samen doelen te bereiken, lijkt logisch, maar de manier waarop je dit doet, is cruciaal. Samen teamwaarden bepalen, die doorleefd worden door elk individu vormt de basis van een sterke groep. Kate las het teamcharter voor, duidelijk geëmotioneerd. Ze liet ons binnenkijken in de activiteiten die het team ondernomen heeft om samen naar de overwinning te werken. 
3 belangrijke praktische take-aways: 

  • Leer elkaar kennen vanuit sterktes, maar deel ook zwaktes en gevoeligheden. Door de oefening “Good Day, Bad Day” op te zetten, leer je een ander perspectief van elk individu kennen. Elk teamlid vertelt in een kringgesprek wie hij/zij is tijdens een goede dag, maar ook tijdens een slechte dag. Zo groeit wederzijds respect, als basis voor vertrouwen.
  • Definieer de “superkrachten” van ieder individu binnen het team. Wat houdt het team sterk in tijden van drukte, stress, onzekerheid? Dàt is de lijm van het team wanneer het dreigt uit elkaar te vallen.
  • Stel duidelijke doelen op, die je samen wil behalen en verbind daar je teamwaarden en uitdagingen aan. Door dit samen uit te werken, creëer je een groter commitment dan wanneer je dit vanuit het management probeert door te duwen.  

Als je de kans krijgt om haar te horen spreken, niet twijfelen. Zonder overdrijven, één van de meest inspirerende keynote speakers!

Op zoek naar een antwoord op je HR-vraag?
We denken heel graag met je mee.

Contacteer An