Nudging

Heb je al gemerkt dat wanneer je mensen in een bepaalde richting probeert te forceren, dat dit niet lukt, dat de weerstand juist groter wordt? Dan moet je misschien eens 'nudging' proberen.

Wat is nudging nu juist?

Nudging wil eigenlijk zeggen dat je een persoon of groep een duwtje in de goede richting geeft zonder iemand iets te verplichten, te forceren of vrijheden af te nemen. Sommige mensen noemen het een subtiele manier van manipulatie of invloed uitoefenen.

Een voorbeeldje uit het dagelijkse leven om het begrip duidelijk te maken?

bv. Elke supermarkt past dit principe toe en probeert op deze manier  jouw aankopen te sturen. Heb je al gemerkt dat bepaalde merkproducten op ooghoogte liggen en andere telkens helemaal onderaan? 
bv. In de Efteling proberen ze jou te stimuleren om jouw afval niet op de grond te gooien maar in de mond van Holle Bolle Gijs - hij zegt zelf dank u als je het doet. Het ludieke aspect werkt alvast.

Hoe kan het voor jou nuttig zijn als bedrijf?

Het is misschien een optie om op de frisdrankautomaat, expliciet te vermelden hoeveel gram suiker in een blikje frisdrank zit. Zo maak je een automatische keuze voor een blikje cola misschien minder aantrekkelijk. Een gezonde geest leeft immers in een gezond lichaam.

Wil je mensen aanmoedigen om de trappen te gebruiken bij jou op kantoor? Voorzie een groene pijl van de ingang tot aan de trap en een alternatieve rode naar de lift.

Een andere ludieke manier om rokers te wijzen op hun ongezonde gewoonte, is om aan de rookplaats van het bedrijf symbolen te voorzien die expliciet wijzen op het dodelijke karakter van de sigaret.

Op zoek naar een antwoord op je HR-vraag?
We denken heel graag met je mee.

Contacteer An