Is jouw bedrijf klaar voor loontransparantie?

In 2026 wordt loontransparantie verplicht voor alle Europese bedrijven. Deze wetgeving komt snel dichterbij en vraagt een grondige voorbereiding.

Wie nu al actie onderneemt, krijgt een voorsprong en vermindert juridische risico’s.

Waarom zo belangrijk?

De loonkloof blijft een hardnekkig probleem: vrouwen verdienen in Europa gemiddeld 13% minder dan mannen voor hetzelfde werk. Ook in België bedroeg de genderloonkloof in 2022 nog 5%.

De nieuwe richtlijn verplicht bedrijven om deze ongelijkheid aan te pakken.

Concrete impact

Nu is hét moment om je te positioneren als een eerlijke werkgever. Transparantie kan een sterke troef zijn om talent aan te trekken en te behouden.

Daarnaast bespreken medewerkers steeds vaker hun salaris. Met een transparant en eerlijk loonbeleid voorkom je wantrouwen.

Het maakt bovendien toekomstige loononderhandelingen eenvoudiger en voorspelbaarder doordat er een helder kader is. Dat biedt zowel sollicitanten als je huidige medewerkers een duidelijk perspectief.

De essentie

Loontransparantie betekent niet dat iedereen elkaars loon kent, maar verplicht wel transparantie over aanvangslonen, barema’s en loongemiddelden binnen het bedrijf.

  1. Bedrijven moeten in vacatureteksten info geven over het loonpakket en mogen kandidaten niet meer vragen naar hun vorige loon.
  2. Werkgevers met meer dan 100 werknemers moeten periodiek rapporteren over hun loonkloof. De verplichtingen zijn afhankelijk van het exacte aantal medewerkers.
  3. Bij discussies ligt de bewijslast bij de werkgever, die moet aantonen dat het loonbeleid gebaseerd is op gelijk loon voor gelijk werk.

Zijn jouw lonen eerlijk?

Loontransparantie gaat verder dan enkel het brutoloon. Denk ook aan bonussen, bedrijfswagens, extra verlofdagen, coaching en andere voordelen.

Dit kan je vandaag al doen:

  • Breng je huidige lonen en aanvullende voordelen in kaart
  • Bouw structuur op via functieclassificaties en stel heldere criteria op
  • Bereid je vacatures voor: binnenkort moet je het loonpakket, inclusief brutoloon, vermelden op de vacatures
  • Regelmatig evalueren, helpt. Doe een interne audit en zorg dat je beleid marktconform en eerlijk blijft

Met een goede voorbereiding vermijd je gedoe, ben je volledig in orde wanneer de richtlijn in werking treedt en neem je een voorsprong op de concurrentie – een voordeel in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt!

De reward check-up van Effectis geeft je helder inzicht in je volledige loonbeleid. Hiermee voldoe je niet alleen aan de nieuwe wetgeving, maar onderscheid je je ook als een vooruitstrevende werkgever.

Wist je bovendien dat deze scan in aanmerking komt voor de kmo-portefeuille?

Een eerlijk, marktconform en strategisch loonbeleid realiseren vraagt tijd en expertise. Wil je meer informatie? Onze Business Managers staan klaar om je verder te begeleiden.

Lees meer!

HR met effect

Smaakt naar meer? Wij helpen je op weg.

De beste HR-insights rechtstreeks in je inbox?