We informeren je graag over wat je nu best al kan doen!
Waarom/wanneer moet je sociale verkiezingen organiseren?
Sociale verkiezingen moeten georganiseerd worden in bedrijven met minstens 50 werknemers waarbij een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) gekozen kan worden. Telt jouw bedrijf minstens 100 medewerkers? Dan komt daar ook de verkiezing van een ondernemingsraad bij.
Die drempel van 50 of 100 werknemers is cruciaal want eenmaal je die bereikt, ben je wettelijk verplicht om de verkiezingsprocedure op te starten. Doe je dat niet, dan kan je gedwongen worden om deze procedure alsnog op te starten (dus buiten de wettelijke termijn) én komt er een serieuze geldboete bovenop. Belangrijk dus om dat goed te bekijken!
De volgende verkiezingen vinden pas plaats in mei 2024. Waarom daar nu al mee bezig zijn?
Het bepalen van het aantal medewerkers gebeurt niet op een bepaalde datum, maar er wordt gekeken naar het “gemiddeld personeelsbestand” tijdens een wettelijk vastgelegde referteperiode. Alle medewerkers die gedurende die periode aan de slag zijn bij jou, worden meegeteld. Het gaat daarbij niet alleen over vaste werknemers maar ook over studenten, flexijobs, uitzendkrachten, en leerlingen of personen met een individuele beroepsopleiding (IBO).
De wet maakt wel een onderscheid tussen 2 verschillende referteperiodes:
- Referteperiode voor vaste werknemers: de referteperiode is al gestart en loopt vanaf 1 oktober 2022 t.e.m. 30 september 2023;
- Referteperiode voor uitzendkrachten: er is een aparte referteperiode voorzien vanaf 1 april t.e.m. 30 juni 2023.
Zoals je merkt, is één van de referteperiodes al gestart. Net daarom vragen we nu al even jouw aandacht zodat je hier al rekening mee kan houden in het kader van jouw personeelsplanning. Misschien is het wel tijd voor een evaluatie of een kritische blik op jouw personeelsplanning? Vergeet ook niet dat studenten en uitzendkrachten meetellen. Misschien overschrijd je al de drempel zonder dat je je ervan bewust bent?
Ziet het ernaar uit dat je sociale verkiezingen zal moeten organiseren?
Dan kan je alvast met de voorbereiding beginnen! Je kan al uitzoeken met welke tools je wilt werken, bv. in kader van het opstellen van jouw HR-budget voor het komende jaar. Luister zeker eens bij jouw sociaal secretariaat of federatie waarbij je bent aangesloten om zo’n tool te vinden.
De berekeningswijze voor het gemiddeld personeelsbestand is complex. Wil je graag ondersteuning om het huidige personeelsbestand te evalueren of om de hele procedure van sociale verkiezingen op te nemen? Effectis kan het allemaal! Neem contact op.