Welk leiderschapstype ben jij?

Er bestaan heel wat stijlen die je als leidinggevende kan hanteren, elk met zijn voor- en nadelen. Een kant-en-klare visie op leidinggeven bestaat niet, omdat het net zo afhankelijk is van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Welke stijl heb jij?

Gebruik Insights Discovery

Insights kan daarbij helpen! Het model maakt gebruik van vier kleuren: Vurig Rood, Stralend Geel, Zacht Groen en Helder Blauw. Die kleuren geven op een visuele manier inzicht in je communicatie- en gedragsvoorkeuren. Daarnaast helpen ze je om te begrijpen waarom anderen anders reageren.

Iedereen gebruikt in meer of mindere mate alle kleuren, alleen de specifieke volgorde en intensiteit ervan verschilt per persoon. We hebben dus allemaal onze eigen, unieke kleurenmix. Door inzicht te krijgen in je eigen mix en die van je (dichte) medewerkers, heb je alle tools in handen om je onderlinge communicatie efficiënter te maken. Er is wel 1 voorwaarde: inspelen op de voorkeuren van een ander kan alleen als je je eigen dominante voorkeuren op de achtergrond plaatst.

Even een korte opsomming om het concreet te maken. Een collega met een sterke voorkeur voor…

  • Vurig Rood heeft behoefte aan concrete actie
  • Zacht Groen vindt het belangrijk dat er zorg en aandacht is voor zijn of haar persoon
  • Helder Blauw wilt een duidelijke uitleg wat er precies speelt, met feitelijke argumenten waarom die stap nodig is
  • Stralend Geel heeft nood aan perspectieven en om bij het proces betrokken te zijn

Natuurlijk loopt niemand rond met zijn eigen kleurenhandleiding op zak, maar je kan jezelf trainen om iemand anders zijn voorkeuren te herkennen. Enkele tips:

Maak als leidinggevende voor jezelf deze oefening, en krijg zo een goed beeld over jezelf en je dichte medewerkers. Liever een volledige training voor iedereen? Dat kan! Bij Effectis houden onze geaccrediteerde trainers Insights-workshops voor hele teams zodat iedereen direct mee is in het verhaal.

Wil je meer uitleg?

Neem contact met ons op!