Sociale verkiezingen

De sociale verkiezingen van 2024. Nog veraf of toch niet?

We informeren je graag over wat je nu best al kan doen!

De volgende verkiezingen vinden pas plaats in mei 2024. Waarom daar nu al mee bezig zijn?

Het bepalen van het aantal medewerkers gebeurt niet op een bepaalde datum, maar er wordt gekeken naar het “gemiddeld personeelsbestand” tijdens een wettelijk vastgelegde referteperiode. Alle medewerkers die gedurende die periode aan de slag zijn bij jou, worden meegeteld. Het gaat daarbij niet alleen over vaste werknemers maar ook over studenten, flexijobs, uitzendkrachten, en leerlingen of personen met een individuele beroepsopleiding (IBO).

De wet maakt wel een onderscheid tussen 2 verschillende referteperiodes:

  • Referteperiode voor vaste werknemers: de referteperiode is al gestart en loopt vanaf 1 oktober 2022 t.e.m. 30 september 2023;
  • Referteperiode voor uitzendkrachten: er is een aparte referteperiode voorzien vanaf 1 april t.e.m. 30 juni 2023.

Zoals je merkt, is één van de referteperiodes al gestart. Net daarom vragen we nu al even jouw aandacht zodat je hier al rekening mee kan houden in het kader van jouw personeelsplanning. Misschien is het wel tijd voor een evaluatie of een kritische blik op jouw personeelsplanning? Vergeet ook niet dat studenten en uitzendkrachten meetellen. Misschien overschrijd je al de drempel zonder dat je je ervan bewust bent? 

Ziet het ernaar uit dat je sociale verkiezingen zal moeten organiseren?

Dan kan je alvast met de voorbereiding beginnen! Je kan al uitzoeken met welke tools je wilt werken, bv. in kader van het opstellen van jouw HR-budget voor het komende jaar. Luister zeker eens bij jouw sociaal secretariaat of federatie waarbij je bent aangesloten om zo’n tool te vinden.

De berekeningswijze voor het gemiddeld personeelsbestand is complex. Twijfel je of je in aanmerking komt voor de sociale verkiezingen? Wil je graag ondersteuning om het huidige personeelsbestand te evalueren? Ook voor bijkomende info hierover kan je terecht bij onze juridische experten.

Wil je meer uitleg?

Neem contact met ons op!