8 tips voor een betere productiviteit op de werkvloer

Productieve medewerkers, het is de holy grail van elke zaakvoerder en manager. Het is dan ook een onderscheidende factor tegenover je concurrentie en het is dat wat je bedrijf rendabel maakt. Een hogere productiviteit is het natuurlijke gevolg van een beter welzijn en hogere tevredenheid op de werkvloer voor je medewerkers.

Wil je de productiviteit op de werkvloer verhogen, dan moeten jouw medewerkers, en vooral hun welzijn, bovenaan jouw prioriteitenlijst komen. Mensen zijn geen robots, en zaken die zorgen voor een goede productiviteit worden erg beïnvloed door leidinggevenden. Goed nieuws: er zijn oneindig veel zaken die je kan doen om het welzijn en productiviteitsgehalte van je werknemers te stimuleren. Wij geven jou onze 8 belangrijkste tips!

 1. Wees betrokken en aanwezig

Goeiemorgen zeggen aan alle medewerkers, een toer doen in het bedrijf om iedereen te zien, … Het feit dat je hier tijd aan wilt besteden is belangrijk voor je mensen. Zorg dat je dan ook beschikbaar bent voor als iemand jou iets wilt vragen. Het toont dat je interesse hebt in jouw medewerkers en begaan bent met hoe het met hen gaat. Ga ook elke week (anciënniteits-) verjaardagen na en feliciteer de gelukkigen! 

2. Bewaak de sfeer
3. Erken de werkdruk

In elke job zijn er periodes waarin het drukker is dan anders. Een goed team met een goede sfeer kan zoiets opvangen. Het wordt echter een ander verhaal wanneer de werkdruk structureel begint te worden. De kans dat medewerkers afhaken door uitval zoals ziekte of ontslag wordt dan heel reëel. Zo kom je als organisatie in een vicieuze cirkel, want door die uitval verhoogt de druk nog meer voor de anderen. Grijp dus tijdig in! Merk je dat de werkdruk hoog is, ga na of dat tijdelijk of structureel is, en wacht niet om actie te ondernemen. De erkenning ervan is hierin cruciaal: ga er niet vanuit dat een hoge werkdruk enkel bij bedienden kan voorkomen, ook arbeiders ervaren het!

4. Duidelijke doelen

Onduidelijkheid over wat van iemand verwacht wordt, leidt tot onzekerheid en verwarring. Hoe duidelijker de verwachtingen en doelstellingen meegedeeld worden, hoe hoger de productiviteit zal zijn. Medewerkers hebben baat bij heldere doelen die (regelmatig) transparant gecommuniceerd worden en waar het duidelijk is hoe die resultaten worden gemeten. Een team dat eenzelfde aanpak en doelen nastreeft, zal ze sneller en gemakkelijker behalen en vertoont bovendien een hoger engagement. Spendeer tijdens productie dagelijks vijf minuten om de doelstellingen van de dag te overlopen. Door hier samen naar te werken, creëer je een positieve sfeer. Vergeet ook niet om, eens de doelen behaald zijn, ze te vieren! 

5. Durf te veranderen

Het verhogen van je algemene organisatieproductiviteit doe je niet op 1, 2, 3. Het begint bij een verandering van je bedrijfscultuur, waarbij je niet gaat voor harder werken, maar voor slimmer en efficiënter werken. Een belangrijke eerste stap daarin is het doorbreken van allerlei routines. Door de zaken al jaren op dezelfde manier aan te pakken, creëer je routines. Op het eerste gezicht is dat een voordeel, maar het zorgt er ook voor dat je minder aandachtig wordt. Zijn er machines, computers, processen die voor vertraging zorgen omdat de zaken altijd op dezelfde manier gebeuren? 

6. Positieve feedback

Benoem je binnen het bedrijf ook positieve zaken? En doe je dat dan concreet? We zijn het niet gewend om positieve feedback te geven en hebben vooral aandacht voor de zaken die fout lopen. Nochtans bereik je vaak meer door positief gedrag te bevestigen! Begin er zelf aan door vandaag al minstens één positieve feedback te geven aan een medewerker: “Ik was onder de indruk van de manier waarop je gisteren jouw collega aansprak. Heel goed gedaan!”

7. Heb aandacht voor de werkomgeving

Productiviteit begint bij een aangename werkplek. Sommige collega’s houden van geroezemoes en de radio op de achtergrond, bij anderen moet het muisstil zijn. Niet iedereen voelt zich dus thuis in open kantoorruimtes; te veel afleiding vermindert hun concentratie en efficiëntie. Voorzie daarom aparte werkplekken waar medewerkers zich kunnen afzonderen indien nodig, of investeer in noise-cancelling hoofdtelefoons. 

Ook in arbeidersculturen is het belangrijk om een aangename werkplek te creëren! Plinten die loshangen, muren met afbladderende verf, … Net zoals bedienden werken arbeiders graag in een mooie en propere omgeving. Het zorgt ervoor dat ze meer gemotiveerd zijn om te werken, en hierdoor productiever aan de slag gaan. Zulke omgevingen zijn vaak erg lawaaierig. Voorzie degelijk beschermingsmateriaal voor de oren en bied bijvoorbeeld na 1 jaar indiensttreding oordoppen op maat aan. 

8. Mens sana in corpore sano

Gezonde werknemers zijn productieve werknemers. Medewerkers die ziek uitvallen, kunnen een belangrijk signaal zijn in jouw bedrijf. Wanneer je merkt dat het geen alleenstaande situatie is, heb je er alle belang bij om het gesprek aan te gaan met jouw medewerker bij zijn terugkomst! 

Stimuleer hen bovendien om gezonder door het leven te gaan: een fruitmand in de keuken, gezonde snackopties, sportabonnementen naar keuze, stretchoefeningen tijdens de lunchpauze om andere lichaamsdelen te activeren, … Maak wandelclubs om bij droog weer een ommetje te wandelen in de middagpauze. Een kwartiertje wandelen kan al ferm deugd doen, zelfs al zit je in een industriegebied met een beperkt aanbod aan natuurzichten. De frisse buitenlucht en beweging zorgen ervoor dat ze met een ontspannen en helder hoofd aan hun taken beginnen. 

Bij Effectis zien we vaak challenges ontstaan onder de medewerkers zoals maandelijks zoveel mogelijk stappen zetten, om deel te nemen aan een wandel- of loopevenement. Bekijk als leidinggevende of er challenges zijn waar je zelf ook aan kunt deelnemen om het groepsgevoel te versterken! 

Wil je meer uitleg?

Neem contact met ons op!